Światowy Dzień Owoców i Warzyw

            W 2022 roku Światowy Dzień Owoców i Warzyw przypada na piątek
21 października.

Światowy Dzień Owoców i Warzyw (ang. World Fruit and Vegetables Day) to święto zainicjowane 18 października 2013 roku w Nowej Zelandii. Obchodzone jest ono w trzeci piątek października i ma na celu zwiększenie znaczenia spożycia owoców i warzyw dla lepszego zdrowia.

                Z tej okazji w naszym internacie zostały zorganizowane zajęcia promujące spożywanie owoców i warzyw. Podczas nich odbyła się także pogadanka na temat wpływu częstego spożywania owoców i warzyw na zdrowie człowieka. Następnie wychowankowie podzielili się na trzy grupy, a ich zadaniem było przygotowanie sałatek: owocowej, warzywnej i owocowo-warzywnej. Pod czujnym okiem wychowawczyń: Pani Karoliny Kozickiej, Pani Agaty Aleksiewicz i Pani Ani Strumnik przygotowali pięknie wyglądające i zdrowe przekąski, których smak i walory odżywcze mieli okazję poznać podczas degustacji. Wszystkiemu przyglądała się również pani kierownik - Marta Pielak. Było kolorowo i pysznie. Już teraz czekamy na kolejne wyzwania kulinarne. Mamy też nadzieję, że ta akcja przyczyni się  do wzbogacania codziennych posiłków naszych wychowanków o owoce i warzywa oraz wyeliminowania niezdrowych przekąsek.

 

 

 

Prezentujemy najważniejsze powody, dla których warto jeść warzywa i owoce przygotowane na potrzeby kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

1.     Wzmacniają odporność

Warzywa i owoce to prawdziwe bomby witaminowo–mineralne, zawierające łatwo przyswajalne przez organizm związki. To właśnie witaminy oraz składniki mineralne chronią nas przed infekcjami, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególną rolę we wzmacnianiu odporności pełni witamina C, w  którą obfitują zarówno warzywa (brokuł, brukselka, kalafior, cebula, szpinak, ziemniak), jak i owoce (czarna oraz czerwona porzeczka, truskawka, malina, jeżyna).

2.     Mają mnóstwo witamin

Są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, sodu, wapnia, magnezu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i wspomnianej witaminy C.

3.     Dostarczają energii

Dodają mięśniom nie tylko energetycznego białka, ale również innych cennych związków: witamin z grupy B (brokuł, zielony groszek), wapnia (fasola, brokuł, jarmuż, czarna porzeczka, jeżyna) czy magnezu (szpinak, groch, fasola, natka pietruszki). Wspierają nasz organizm w pozyskaniu i utrzymaniu energii.

4.     Wspomagają trawienie

Są dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Jest on idealnym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż na długo daje uczucie sytości. Najwięcej błonnika zawierają warzywa strączkowe, a także porzeczka czarna i czerwona, malina i śliwka.

5.     Mają niewiele kalorii

Większość warzyw i owoców ma dużą zawartość wody (80-90%), czemu zawdzięczają swoją niską wartość kaloryczną (26-60 kcal/100g). Praktycznie w ogóle nie zawierają tłuszczów (z wyjątkiem orzechów). W ten sposób pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

6.     Pomagają dbać o dobry nastrój

Wiele z nich zawiera związki dobroczynnie wpływające na dobry nastrój. Należą do nich warzywa liściaste i te bogate w witaminy z grupy B, np. papryka, szpinak, brokuł, groszek zielony, a z owoców – morela, truskawka, malina, jabłka, a także orzechy.

7.     Budują niewidzialną tarczę przed chorobami

Spożywane w odpowiedniej ilości, mają działanie ochronne, przeciwdziałają rozwojowi różnych chorób, wspomagają leczenie np. nadwagi i otyłości, spowalniają procesy starzenia się, korzystnie wpływają na nasz wygląd, a także na dobre samopoczucie.

8.    Owoce i warzywa – wspierają koncentrację

Poprawiają sprawność umysłową, wspomagają koncentrację i pobudzają do pracy szare komórki. Pod tym względem niezwykle korzystne dla zdrowia są szpinak, fasola, brukselka, a także brokuł i pomidor, a z owoców – gruszka, czarna porzeczka czy borówka.

 

 

Foto: A. Aleksiewicz/ A. Strumnik

Autor: A. Strumnik