Tradycyjne faworki czyli „chrust”. Kruche i delikatne.
Wśród wielu zajęć prowadzonych w Internacie, zajęcia kulinarne cieszą się dużą popularnością. Dzięki tym zajęciom wychowankowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez młodzież także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy i oczywiście jej degustacja.
PRZEPIS NA SPRAWDZONE, PYSZNE FAWORKI
Składniki:
400 g mąki pszennej
Szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
5 żółtek
1 łyżka cukru pudru
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu lub octu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski ,dodać sól i proszek do pieczenia ,wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę.
Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę zawinąć w folię spożywcza i odstawić na ok.30 min. W temperaturze pokojowej(po tym czasie ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania).
Ciasto zagniatać przez ok.7 minut, następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki(im cieńsze tym lepiej). Nożem lub radełkiem wycinać paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie ,przez które przełożyć(przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
SMACZNEGO
Grażyna M.