WYCISKAMY SOKI...

Sok to nie tylko pyszny i intensywny w smaku sposób na zaspokojenie pragnienia. Soki – zarówno owocowe, jak i warzywne – są także źródłem witamin i związków o działaniu prozdrowotnym. Można przygotować je z wielu łatwo dostępnych składników, więc bez problemu każdy znajdzie swój ulubiony smak. Młodzież z naszego Internatu wie, że aby być zdrowym trzeba się dobrze odżywiać  dlatego postanowiła przygotować sok owocowo – warzywny z jabłek, pomarańczy i marchwi. Sok z pomarańczy dzięki zawartości przeciwutleniacza– hesperydyny – poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej; sok z jabłek pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny, odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej, zapobiega też demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit; natomiast sok z marchewki jest źródłem witaminy A i kwasu askorbinowego,  wzmacnia więc odporność i poprawia wzrok. Samodzielnie wykonany sok miał piękny kolor i smakował doskonale.