Królowa polskich stołów – sałatka jarzynowa.

Większość z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez sałatki jarzynowej. Ta, która króluje na polskich stołach uznanie zdobyła w głębokim PRL-u. Szybko stała się symbolem świąt, imienin czy Sylwestra.

W związku ze zbliżającymi się świętami oraz z okazji przypadającego w dniu dzisiejszym Dnia Bez Mięsa grupa „Smakołysze” przygotowała właśnie sałatkę jarzynową.

Przepisów jest wiele, każdy przygotowuje ją na swój sposób. Składniki naszej to: marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajka, ogórki kiszone, cebula, jabłko, groszek zielony, majonez, musztarda, sól i pieprz. W odpowiednich proporcjach wychodzi naprawdę wyśmienita.

Chociaż chłopcy w większości twierdzili, że nie przepadają za sałatką jarzynową to o dziwo wszyscy prosili o dokładkę... smile

 

 

Autor: Agata Aleksiewicz / Beata Adamczyk