ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU

25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Najlepszą formą uczczenia tego dnia jest przyrządzenie pysznych makaronowych potraw. W związku z tym, wychowankowie przygotowali dwa dania: na zimno - sałatkę makaronową ze szpinakiem oraz na ciepło - carbonarę. Wszyscy podczas pracy wykazali się dużą sprawnością i zaangażowaniem. W czasie gotowania chłopcy zapoznali się z obsługą urządzenia kuchennego, krok po kroku wykonując polecenia podane w  instrukcji.

Ponieważ carbonara to potrawa, która wymaga dłuższego gotowania, czas oczekiwania wykorzystany został na wzbogacenie wiedzy na temat makaronu: jego rodzajów, nazw, pochodzenia oraz różnych potraw z jego wykorzystaniem. Podczas zabaw, konkursów, testów młodzież przyswajała różne ciekawostki i wiadomości. Wszyscy świetnie się bawili, a w miłej atmosferze czas szybko minął.  

Ostatnim punktem spotkania była oczywiście wspólna degustacja przygotowanych potraw. Zarówno sałatka jak i carbonara smakowały wyśmienicie, a Światowy Dzień Makaronu został uczczony należycie.

 

 

Autor: A. Aleksiewicz / B. Adamczyk