SMAKOŁYSZE w Nowym Roku
Pierwsze zajęcia Internackiego Koła Kulinarnego w Nowym Roku:
- nowy skład (tymczasowy),
- nowe smaki (dania vege),
- nowe umiejętności (jemy pałeczkami).
Poznawanie nowych smaków to nie tylko kulinarna przyjemność. Dzięki temu wzbogacamy nasze życie, zmysły i wiedzę o różnorodności kulturowej świata. Tym razem potrawy z azjatycką nutą, z TOFU...
Serek TOFU jest podstawowym składnikiem wielu potraw wegetariańskich oraz kuchni azjatyckiej. Pochodzi ze starożytnych Chin, a jego historia sięga blisko 2000 lat. Tofu można piec, smażyć, panierować, marynować. Można również wykorzystywać go do deserów, farszu do naleśników, sałatek, a nawet zrobić wegańską jajecznicę zwaną "tofucznicą".
Tofu to znakomite źródło białka, szczególnie dla osób na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Dostarcza również kluczowych składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo, mangan i selen, a także jest bogatym źródłem izoflawonów, które mają potencjalne korzyści dla zdrowia serca i kości.
Atutem kuchni azjatyckiej jest niewątpliwie to, że stosuje się w niej znacznie więcej technik kulinarnych niż tylko klasyczne gotowanie. Przykładem może być tu smażenie stir-fry na niewielkiej ilości tłuszczu w woku, czy też pozwalające zachować składniki odżywcze i delikatność potraw gotowanie na parze.
Nasza grupa przygotowała dwa dania na ciepło z wykorzystaniem tych technik: makaron pene z tofu i brokułami oraz makaron stir fry z marchewką i tofu w sosie sojowym. Na deser upiekliśmy cynamonki, rogaliki i ciasteczka...
Było sympatycznie, ciekawie i oczywiście smacznie
- Poniżej, w galerii znajdziecie przepisy na oba dania.